fbpixel

Crypto & belastingen – handelen in NFT’s

  • Homepage
  • >
  • Blog
  • >
  • Crypto & belastingen – handelen in NFT’s

Wat zijn de gevolgen inzake btw bij het handelen in NFT's?

In onze reeks over cryptovaluta en andere blockchain-toepassingen bespreken we de fiscale behandeling ervan vanuit verschillende invalshoeken.

Deze tweede bijdrage geeft toelichting over de btw-implicaties bij het handelen in Non-Fungible Tokens (NFT’s).

Dit zijn unieke digitale objecten waarin je tevens kan handelen op diverse platforms zoals OpenSea, BakerySwap, Superfarm, etc..

Nft,Nonfungible,Tokens,Concept,On,Dark,Background,-,Nft,Word

Welk toepasselijk tarief?

Volgens een recente interne beslissing geldt de vrijstelling inzake betaalmiddelen niet bij de verkoop van NFT’s zoals die wel geldt voor cryptomunten op basis van Europese rechtspraak.

Bovendien worden NFT’s niet als digitaal verzamelobject of kunstvoorwerp beschouwd voor btw-doeleinden. Het verlaagd tarief van 6% kan dus in elk geval niet van toepassing zijn.

Belgen die dus regelmatig NFT’s inkopen en terug verkopen moeten in principe 21% aanrekenen op de verkoop.

Wie is de koper?

Ook aan wie je verkoopt is hierbij van zeer groot belang!

Verkoop je aan een zakelijke relatie dan kan je de btw in principe verleggen op basis van de hoofdregel. Maar let dus wel op als jij de koper bent in die transactie want dan moet je zelf de btw afdragen aan de fiscus.

Verkoop je aan een particulier dan moet je in principe de btw aanrekenen van het land van de koper. Indien dat een andere Europese lidstaat is en het gaat om een bedrag van meer dan 10.000€ dan krijg je dus automatisch te maken met buitenlandse btw-registratie of het indienen van OSS-aangiftes.

Wie NFT’s verkoopt via platformen welke optreden als tussenpersoon, zal doorgaans niet weten waar de koper is gevestigd. Met als gevolg dat je mogelijks bij controle wel voor alle verschuldigde btw opdraait.

Regelgeving op komst?

Op Europees niveau wordt achter de schermen druk gesleuteld aan een wetgevend kader inzake taxatie van crypto-assets en de specifieke toepassing van antiwitwas-regels voor platformen die de handel erin faciliteren. Hoe lang dit op zich zal laten wachten is nog maar de vraag, maar er is zeker een stroomversnelling merkbaar:

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2021/12/01/anti-money-laundering-council-agrees-its-negotiating-mandate-on-transparency-of-crypto-asset-transfers/

Een verwittigd man… 😉

Ontdek hieronder ook de andere artikelen in onze reeks over cryptovaluta en andere blockchain-toepassingen.

Deel 1

Terug naar overzicht

Nood aan een correcte btw-analyse?

Maak vrijblijvend kennis met Makofisc en vind de ondersteuning die je zoekt.