fbpixel

Quick Fix 1 – geldig btw nummer

Leveringen binnen de EU: quick fixes maken wetgeving minder complex

Om de handel binnen de Europese Unie te vereenvoudigen, besliste de Europese Raad om de btw-wetgeving van de verschillende lidstaten verder op elkaar af te stemmen. Aan de hand van 4 btw quick fixes worden leveringen binnen de EU minder complex. Zo kan u eenvoudiger handel drijven binnen de EU. In deze bijdrage lichten we de eerste quick fix toe: het btw-nummer van de koper als voorwaarde om de intracommunautaire levering te kunnen vrijstellen.

leveringen binnen de EU

Wat is een intracommunautaire levering?

Een intracommunautaire levering is een verkoop van goederen aan een btw-plichtige tegenpartij. Hierbij worden de goederen verzonden naar een andere lidstaat.

Er moet dus effectief een verkoop plaatsvinden. Bovendien moet u kunnen aantonen dat de goederen na verzending in een andere lidstaat zijn aangekomen. Daarbij kan u beroep doen op een transportbedrijf.

Onder deze voorwaarden is de levering vrijgesteld van btw. Als verkoper rekent u dan geen btw aan op de factuur. De koper geeft de verschuldigde btw dan aan in zijn aangifte en u vermeldt de levering tijdig in de btw-aangifte en in de intracommunautaire opgave.

Waarom een quick fix?

In praktijk bezorgt de koper niet altijd een geldig btw-nummer. Zo kan het gebeuren dat u onterecht 0% btw aanrekent, met alle gevolgen van dien. Bij controle moet u dan de btw zelf betalen, verhoogd met interesten en boetes.

Om dit scenario te vermijden, heeft de Europese wetgever beslist om een geldig btw-nummer te gebruiken als grondvoorwaarde voor de vrijstelling. Controleer dus altijd of de koper voor btw-doeleinden is geregistreerd in een andere lidstaat dan de lidstaat waaruit de goederen worden verzonden. Als dat niet het geval is, moet u btw aanrekenen op de factuur.

Hoe controleert u een geldig btw-nummer?

De geldigheid van een btw-nummer kan u controleren via de website VIES van de Europese Commissie. Of u kan ook bevestiging vragen van het btw-nummer via de dienst Internationale Betrekkingen – CLO-btw.

Besluit: controleer het btw-nummer van uw klant bij leveringen binnen de EU.

U hoeft geen btw aan te rekenen op uw facturen als u goederen levert in een andere Europese lidstaat, aan een koper met een geldig btw-nummer .

Ontdek hieronder ook de andere artikelen in onze reeks over btw quick fixes.

Terug naar overzicht

Specifieke vragen over btw wetgeving?

Maak vrijblijvend kennis met Makofisc en vind de ondersteuning die je zoekt.